wtorek, 10 lutego 2009

Food 2

4. Verbs - Czasowniki
                                                                              cooking
 English                      Polish                       
 to bake piec
 to boil  gotować (np. wodę)           
 to bread panierować
 to chop siekać
 to cook gotować
 to cool ostudzić
 to crush rozkruszyć
 to cut into pieces         pokroić na kawałki
 to fry  smażyć
 to grate  zetrzeć na tarce
 to grill  upiec na ruszcie
 to grind  zemleć (kawę, orzechy itd.)
 to mix  miksować
 to peel obierać (warzywa, owoce)
 to pour  wlać
 to roast piec (mięso)
 to scramble  rozbijać jajka
 to simmer                        gotować, dusić na wolnym ogniu  
 to slice  kroić w plasterki
 to spice przyprawiać
 to steam gotować na parze
 to stew dusić
 to stir mieszać
 to sweeten słodzić
 to whisk ubijać (pianę)

5. Fish and seafood -Ryby i owoce morza
                                                                            seafood 
 English                                  Polish                                   
 Alaska pollock mintaj
 anchovy anchois
 carp karp
 catfish sum
 caviar kawior
 cephalopods  głowonogi
 cod dorsz
 crayfish  rak
 crustaceans skorupiaki
 cuttlefish mątwa
 eel węgorz
 flounder flądra
 haddock plamiak, łupacz
 hake  morszczuk
 herring śledź
 lobster homar
 mackerel  makrela
 mussel  małż jadalny
 octopus  ośmiornica
 oyster  ostryga
 perch  okoń
 pike  szczupak
 prawn, shrimp krewetka
 roach  płoć
 salmon  łosoś
 sardines  sardynki
 shark  rekin
 shellfish  małż
 snail ślimak
 sole sola
 spiny lobster  langusta
 sprat  szprotka
 squid  kalmary, kałamarnice
 trout pstrąg
 tuna tuńczyk

6. Meat and cured - mięsa i wędliny
                                                                           meat
 English                                 Polish                                 
 bacon  bekon, boczek
 beef wołowina
 chicken kurczak
 chops kotlety
 ham szynka
 lamb jagnięcina
 minced meat mięso mielone
 mutton baranina
 pork wieprzowina
 poultry drób
 sausage kiełbasa
 turkey indyk
 veal cielęcina
 venison dziczyzna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz