| English | Polish |
| to bake | piec |
| to boil | gotować (np. wodę) |
| to bread | panierować |
| to chop | siekać |
| to cook | gotować |
| to cool | ostudzić |
| to crush | rozkruszyć |
| to cut into pieces | pokroić na kawałki |
| to fry | smażyć |
| to grate | zetrzeć na tarce |
| to grill | upiec na ruszcie |
| to grind | zemleć (kawę, orzechy itd.) |
| to mix | miksować |
| to peel | obierać (warzywa, owoce) |
| to pour | wlać |
| to roast | piec (mięso) |
| to scramble | rozbijać jajka |
| to simmer | gotować, dusić na wolnym ogniu |
| to slice | kroić w plasterki |
| to spice | przyprawiać |
| to steam | gotować na parze |
| to stew | dusić |
| to stir | mieszać |
| to sweeten | słodzić |
| to whisk | ubijać (pianę) |
5. Fish and seafood -Ryby i owoce morza
| English | Polish |
| Alaska pollock | mintaj |
| anchovy | anchois |
| carp | karp |
| catfish | sum |
| caviar | kawior |
| cephalopods | głowonogi |
| cod | dorsz |
| crayfish | rak |
| crustaceans | skorupiaki |
| cuttlefish | mątwa |
| eel | węgorz |
| flounder | flądra |
| haddock | plamiak, łupacz |
| hake | morszczuk |
| herring | śledź |
| lobster | homar |
| mackerel | makrela |
| mussel | małż jadalny |
| octopus | ośmiornica |
| oyster | ostryga |
| perch | okoń |
| pike | szczupak |
| prawn, shrimp | krewetka |
| roach | płoć |
| salmon | łosoś |
| sardines | sardynki |
| shark | rekin |
| shellfish | małż |
| snail | ślimak |
| sole | sola |
| spiny lobster | langusta |
| sprat | szprotka |
| squid | kalmary, kałamarnice |
| trout | pstrąg |
| tuna | tuńczyk |
6. Meat and cured - mięsa i wędliny
| English | Polish |
| bacon | bekon, boczek |
| beef | wołowina |
| chicken | kurczak |
| chops | kotlety |
| ham | szynka |
| lamb | jagnięcina |
| minced meat | mięso mielone |
| mutton | baranina |
| pork | wieprzowina |
| poultry | drób |
| sausage | kiełbasa |
| turkey | indyk |
| veal | cielęcina |
| venison | dziczyzna |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz